ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf    563 Kb

          
rujan-listopad 2002.

          

ZLOĆUDNE NOVOTVORINE - VODEĆI UZROK SMRTI U "DRUGOJ DOBI"

Zloćudne novotvorine, ili kako ih češće nazivamo (rabeći tuđice) maligni tumori, najveća su, a istovremeno u cijelosti nerazjašnjena pošast modernoga čovjeka.
Kad se govori o zdravlju, da podsjetimo, počinjemo od pojma unapređenja pa, preko sprječavanja nastanka i ranog otkrivanja, dolazimo do pojmova liječenja i rehabilitacije.
Kad se pak govori o zloćudnim novotvorinama, ovom prigodom naglašavamo višedesetljetne napore i uspjehe u organiziranju i provođenju raznih oblika programa ranog otkrivanja. Ostale karike u lancu također su predmet napora svih sudionika u sustavu zaštite zdravlja.
I ovom prigodom imamo stajalište Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Kako su zloćudne novotvorine smještene u veliku (raznorodnu) skupinu "neprenosivih - nezaraznih" bolesti, tako im i SZO posvećuje jedan (osmi) cilj u projektu "Zdravlje za sve u XXI. stoljeću". On glasi:

8. CILJ - SMANJENJE (NEZARAZNIH) NEPRENOSIVIH BOLESTI

Do 2020. godine treba do najnižih mogućih razina smanjiti u cijeloj Regiji obolijevanje, invalidnost i prijevremenu smrt, nastale zbog glavnih kroničnih bolesti.
Posebno treba:
8.2. smanjiti smrtnost zbog karcinoma svih sijela kod ljudi u dobi ispod 65 godina prosječno za barem 15%, uz smrtnost od karcinoma pluća smanjenu za 25%.

Cilj se može postići ako:
- zdrava javna politika u svim državama-članicama bude usredotočena na izvršavanje principa i strategije promicanja zdravlja i sprječavanja bolesti, s punim sudjelovanjem zajednice;
- sprječavanja i kontrola općih faktora rizika od neprenosivih bolesti budu sastavni dio života zajednice, a jak pokret za zdrav način života po cijeloj Europi obuhvati sve zemlje i značajne međunarodne organizacije;
- bude osiguran opsežan nadzor nad bolestima, s naglaskom na zdravstvene posljedice i na razvoj kvalitete skrbi, uzimajući u obzir prava i želje pacijenta.
Sa svrhom obrazloženja samog naslova i naglaska SZO na dobi do 65 godina u navedenome cilju, evo nekoliko podataka koji se odnose na Primorsko-goransku županiju. Podaci se odnose na posljednju godinu minuloga tisućljeća, na 2000. godinu.
Te godine od zloćudnih novotvorina ukupno je umrlo 817 osoba, od toga u dobi od 20 do 59 godina 164, te ostali (653) u dobi od 60 i više godina. Istovremeno su u dobi od 20 do 59 godina ukupno umrle 453 osobe. Zaključno, od zloćudnih novotvorina u "drugoj" dobi umire više od 1/3 (36,2%) svih umrlih te dobi dok je opća smrtnost (te dobi zajedno) nešto manja od 1/4 (24,8%).

 

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)