ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf    668 Kb

          
rujan-listopad 2003.

          

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA USTA I ZUBI

Zakonodavac koristi pojam "stomatološka zaštita". Liječnici stomatolozi nositelji su tog oblika zdravstvene zaštite. Zašto se jednog dana u povijesti odvojio studij tog dijela ljudskog organizma od svega ostalog što čini ljudsko tijelo, drugom zgodom.
Možda je prigoda reći o poveznicama pojma zaštita usta i zubi i niza drugih općezdravstvenih pojmova:
• mnogi roditelji uspješno usađuju svojoj djeci prve prave, redovite higijenske navike kad ih navikavaju na prva pranja zubi, što je najčešće sasvim zabavno;
• prvi susret s pojmovima zdravo i nezdravo djeca marnih roditelja doživljavaju u raspravi o štetnosti slatkiša, već za one mliječne zube, iako su ti isti roditelji "krivci" što su slatkiši uopće ušli u dječji svijet;
• susreti s ortodontom nekima u sasvim mladoj dobi otvaraju i pojmove lijepo – ružno, što nažalost, nije uvijek bez posljedica;
• higijena usta i zubi i prvi poljubac; zar se o tome uopće razgovara?
• gubitak prvih trajnih zubi: tko je kriv? koje su posljedice?
• treća životna dob s očuvanim vlastitim zubima: pravilo ili iznimka?
• opća i posebna povezanost usta i zubi, odnosno sustava za prijem i prvu obradu hrane, te niza drugih tjelesnih funkcija.
Taj se niz može nastaviti i razrađivati gotovo unedogled!
Nameće se i malo raspre o odgovornosti. Nesporna je ona odraslih za sebe i svoju djecu. Nejasna je ona društvena, zajednička, solidarna.
Sustav zdravstvenog osiguranja po običaju je nedosljedan. Dječja i preventivna zaštita usta i zubi nije u cijelosti pokrivena niti posebnim mjerama stimulirana u odnosu na druge, isto tako važne, discipline.
Olako "izbacivanje" većine stomatoloških zahvata iz osnovnog osiguranja, a bez drugih elemenata osiguranja, u najmanju je ruku upitno.
Za kraj malo optimizma: stomatološka znanost ide naprijed, mnogi zahvati su svakim danom sve uspješniji, znanje se nezadrživo širi.

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)