ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf    769 Kb

          
studeni-proisnac 2003.

          

SPOL - TE MALE RAZLIKE

Po pomalo šturoj definiciji, spol – ili tuđicom seks – skup je anatomskih, fizioloških i psiholoških obilježja po kojima se unutar iste vrste razlikuju ženke od mužjaka.
Suvremeni svijet, onaj kojemu i mi pripadamo, odnosi se prema spolnosti na poprilično neprincipijelan način. Naše najmlađe već u vrtićkoj dobi učimo da postoje razlike, ili bolje rečeno potreba za odvajanjem. Prije toga našu djecu – najmanje različito oblačimo, kupujemo im različite igračke. No, na pitanje što su u stvari sve te anatomske, fiziološke i psihološke razlike, odgađamo odgovor negdje do kraja osnovnoškolskog obrazovanja. No, ni tada se spolnosti ne daje posebno značenje. U međuvremenu, velika većina naše djece uletjela je u pubertet, u onaj, često, košmar anatomskih, fizioloških i psiholoških promjena.
Svjetska zdravstvena organizacija u visoko postavljenom 4. cilju: “Zdravlje mladih ljudi”, među ostalim kaže: treba za najmanje jednu trećinu smanjiti trudnoće u adolescentnoj dobi (do 2020.)!
Možemo li zaključiti da je spol izvršio svoju prirodnu zadaću (najčešće sasvim neželjenu): stvaranje novog života prije nego što su “vlasnici” tih malih razlika uopće shvatili o čemu se sve tu radi. Treba se bojati da je odgovor: DA!
Pa tko je odgovoran? Odgovor je, kad se radi o mladim, nepunoljetnim osobama, uvijek isti – odrasli! Tko su odrasli? Roditelji? Svakako, ali u granicama njihovih spoznajnih mogućnosti, koje su takve kakve jesu, skromne. Odgojno-obrazovni sustav? Svakako, ali! Nije jasno zašto se, baš nigdje u razvijenom svijetu, ne događa općeobrazovni predmet: “znanje o vlastitom ustroju”, ili “moje zdravlje – kako njime upravljati”, ili pod bilo kakvim drugim odgovarajućim nazivom. Dakle, općeobrazovni predmet, ne seminar, ne tribina, ne nekakva improvizacija!
Nije moguće da netko ozbiljno misli da sve to naši klinci, djeca XXI. stoljeća ne bi mogla shvatiti. Pa ipak?
Naši mladi istovremeno su, isključivo krivnjom odraslih, izvrgnuti čitavom nizu po zdravlje, pa i život pogubnih navika. Neke od njih djeluju na svijest (alkohol, droge), na onaj prirođeni mehanizam samozaštite, i onda kad i ne znamo kako funkcionira.
Upravo to (namjerno) sužavanje svijesti tim našim mladima ugrožava ono što zovemo “higijenom” (skup pravila i postupaka za čuvanje i unaprjeđenje zdravlja). Tu je svakako i ona spolna.
Da li je previše pesimistično pretpostaviti da naši mladi danas imaju sve manje šanse doživjeti i doživljavati svoju spolnost u svoj svojoj ljepoti u sigurnosti koju daje vlastito znanje?

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)