ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf    1.55 Mb

          
svibanj - lipanj 2000.

          

ZDRAVA PREHRANA NEZAOBILAZNA ZA ZDRAV ŽIVOT

Većina ljudi danas zna da je zdrava prehrana vrlo važna za zdrav život. Većina zna da griješi kad "podgrijava" "nezdrave" prehrambene navike.

Veliko je pitanje da li većina zna dovoljno o tome što je zdrava prehrana, a što nezdrava, da li to znaju svi oni koji ne odlučuju samo o vlastitoj prehrani, već i onoj drugih osoba, najbližih ili širokog kruga korisnika.

Nažalost, zdrava prehrana je u svjetskim razmjerima (a i domaćim) problem osobne ili kolektivne kupovne moći.

Svjetska zdravstvena organizacija posvećuje tom problemu opću i posebnu pozornost. Zdravijem životu posvećuje jedan od ciljeva u programu "Zdravlje za sve u XXI. stoljeću". Zdrava prehrana nije jedini, ali je primjereno naglašen element tog cilja.

 

11. CILJ - ZDRAVIJI ŽIVOT

 

Do 2015. ljudi svih društvenih slojeva trebaju usvojiti zdravije oblike života

 

Pobliže:

  1.  zdravije ponašanje značajno povećati u područjima: prehrane, fizičke aktivnosti i seksualnosti;

  2. treba postići povećanje ponude, pristupačnosti i dostupnosti sigurne i zdrave hrane.  

CILJ SE MOŽE POSTIĆI AKO:

  • javna politika stavi zdravlje u središte ljudskog razvitka i olakša zdrav izbor;

  • ljudi budu osposobljeni da razviju i primijene vlastite mogućnosti za život koji će biti socijalno, ekonomski i mentalno ispunjen;

  • načela higijene prehrane budu primijenjena na sve dijelove prehrambenog lanca te svi odgovarajući sektori podijele odgovornost za njihovu primjenu;

  • budu primijenjeni propisi smanjivanja mikrobiološkog i kemijskog zagađenja namirnica te budu poštivani međunarodni standardi za stočarstvo i higijenu namirnica životinjskog podrijetla;

  • bude unaprijeđena ravnoteža u prehrani, a nedostaci vitamina ili minerala (npr. vitamin A i željezo) budu otklonjeni, tako da se poveća ponuda, pristup i uzimanje integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća te tako da se smanji uzimanje vrlo masnih namirnica;

  • primjenom svjetske strategije jodiranja soli nedostatak joda bude uklonjen kao javnozdravstveni problem u svim zemljama;

  • budu primijenjene porezna, poljoprivredna i opća gospodarstvena politika koje će poticati zdraviju prehranu;

  • politika planiranja razvoja naselja i gradova te transporta budu poticale rekreaciju i pojačanu fizičku aktivnost;

  • cijelo žiteljstvo dosegne informacije o sigurnijim seksualnim odnosima;

  • budu osigurani učinkoviti izvori sredstava i infrastruktura, odnosno odgovarajuće obrazovanje i informiranje, koji će postojeća znanja učiniti bolje poznatim.

Zavod za javno zdravstvo sve godine posvećuje veliku pozornost razvoju metode i postupaka nadzora nad higijenskom ispravnošću javne prehrane, ali povrh toga jedan je od prvih koji razvija i nadzor nad prehrambenom vrijednosti obroka javne prehrane.

Ipak, da li je stanje javne prehrambene ponude zadovoljavajuće? Higijenska situacija vjerojatno je svaki dan sve bolja, ali što je s onom još važnijom - vrijednosnom?

Što i kako jedu naša djeca i mladi? Ne raste li korištenje "brze hrane" brže nego što smo očekivali? Ako bacimo pogled na ono što naši malci kupuju i konzumiraju za vrijeme školskih odmora (u obližnjim općim trgovinama ili preko noći izniklim kioscima sumnjive ponude) trebali bismo uočiti: masno, slano, slatko ...! Zar stvarno nemamo novaca za kontroliranu (a možda i jeftiniju) prehranu najmlađih?!

Da li je došlo vrijeme da naši malci dobiju u osnovnoj školi predmet "Zdravi život" pa da preuzmu odgovornost sami za sebe, onako kako mnogi preuzimaju za (mnogo apstraktniju) ekologiju?

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)