ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf 1 694 Kb

          
studeni - prosinac

          

DARIVANJE DIJELOVA TIJELA NEŠTO JE NAJPLEMENITIJE

Presađivanje pojedinih dijelova tijela jedno je od najsloženijih dostignuća medicine modernih vremena. Osim vrhunske vještine i mnogo znanja, zahtijeva i veliku sposobnost organizacije. To je često bitka s vremenom kad se radi o dijelovima tijela koji se ne mogu pohraniti.
Medicinsko znanje otkrilo je tajne samosvojnosti svakoga živog bića u pogledu i mogućnosti prihvaćanja presađenog dijela tijela. Priroda živih organizama, među mnogim složenostima, ima i onu u prepoznavanju svega stranog i sposobnosti odbacivanja. Trebalo je mnogo toga rasvijetliti da se, na neki način, prevari organizam da ne odbaci nadomjestak za oboljeli ili ozlijeđeni dio tijela.
Većina presađivanja u početku je ovisila o najužoj rodbini. Tek je naknadno ustanovljeno da mogućnost presađivanja postoji i kad nema nikakvog srodstva. Darivanje među uskom rodbinom odnosilo se na zaživotno darivanje dijelova tijela, i to na parne organe. Tako je darivatelj, spašavajući život srodnika, istovremeno sebe činio invalidom, što je vrlo plemenita žrtva.
I darivanje krvi darivanje je dijela tijela, ali na sreću obnovljivog i stoga za darivatelja neškodljivo. Zato ovom prigodom o tome ne govo­rimo.
Napredak medicine, da ponovimo, omogućuje i presađivanje dijelova tijela osobi koja nije u srodstvu. No, darivatelj tada to ne čini zaživotno. Dakle, radi se o uzimanju dijelova tijela od netom umrle osobe i presađivanju živome. To u sebi nosi čitav niz pravnih i općenito moralnih dilema, što nije tema ovih redaka. Tema je darivanje, a to praktično znači zaživotna odluka o dozvoli da se, u slučaju, najčešće iznenadne i nagle smrti, smiju koristiti vlastiti dijelovi tijela za dobrobit nekog potrebitog.
O darivanju dijelova tijela ne može se govoriti kad to pojedinci čine iz krajnje bijede ili druge nevolje i to za novac. Najcrnja je strana presađivanja nasilno uzimanje dijelova tijela, uključujući i umorstvo. Ovom prigodom ne više o tome.
Postoje običajne i druge prepreke koje sprječavaju mnoge pojedince da se odluče na zavještanje vlastitoga tijela, ili se rodbina suprotstavlja darivanju u ime integriteta pokojnika, što god taj integritet značio.
U svijetu je stoga razvijen jednostavan i nedvosmislen način davanja dozvole za korištenje potrebnih dijelova tijela nakon vlastite smrti: to su darivateljske kartice koje pojedinac ispunjava i ovjerava pri punoj svijesti.
Zar nije najplemenitije najveću nesreću - smrt pretvoriti nekome u život?

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)