ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf 1 154 Kb

          
srpanj-kolovoz

          

OD DOJENJA DO OBITELJSKOG OBJEDA - UČENJE ZA ŽIVOT

Svjetski tjedan dojenja, koji se obilježava i ove, 2005. godine, dokazuje da se Svjetska zdravstvena organizacija ozbiljno primila, donedavno zapuštanog, a tako prirodnog, životnog postupka. Ideja je vodilja ove godine da je dojenje svojevrsni uvod u porodični – obiteljski objed, mjesto okupljanja, najmlađima uvod u međugeneracijsko socijaliziranje. Poveznica porodica – obitelj posljedica je činjenice da porodica i obitelj nisu istoznačnice (porodica ne znači zajedničko obitavanje, a obitelj ne znači krvno srodstvo). Smisao je ovog štiva upravo u poveznici.
Bilo bi vrijedno, slijedom toga, nanizati nekoliko misli o porodičnom – obiteljskom
objedu kao takvom:
• Naš današnji, uži, civilizacijski krug ne poznaje glad u nekadašnjem smislu,
pa mlađi za stolom najčešće imaju prednost.
• Moderna nutricionistička znanost (znanost o prehrani) kaže da se većina doživotnih
prehrambenih navika stječe u prve četiri godine. To upućuje na vrlo veliku odgovornost
roditelja ili drugih odraslih u oblikovanju tih navika. Za primjer kako to ipak,
najčešće, krene naopako: majčino mlijeko, a naročito nadomjesci –"umjetno
majčino mlijeko", po mišljenju odraslih nije ukusno! Treba, misle oni, nešto ";popraviti" – najčešće dodati sol ili šećer – učiniti obrok "ukusnijim". Tako naše bebe, malu djecu guramo u područje pogrešnih prehrambenih navika, koje su (kad se radi o suvišku) uzrok mnogih budućih zdravstvenih teškoća (debljina, opterećenje srca i krvožilja …).
• Zajednički obrok prigoda je da se djeci, već od najmlađeg uzrasta, prenosi čitav niz poruka zdravoga ponašanja: dobri međusobni odnosi, skromnost i umjerenost, strpljivost i pažljivost… Navedeno djeluje preidealistično, no upitajmo se kakve su posljedice suprotnosti? Loši međusobni odnosi izazivaju u mlađih nesigurnost i tjeskobu; neskromnost i neumjerenost izazivaju otpor i slično ponašanje drugih – sukob; nestrpljivost i nepažljivost ne podupiru nježnost i ljubav …
Možda je krajnje vrijeme da se zabrinemo ako nemamo nadomjestak za činjenicu
da naši malci idu u jaslice i vrtiće, da naši školarci ostaju u školama u produženom boravku ili idu u školu u popodnevnoj smjeni. Ako već ne možemo mijenjati otuđujući ritam kroz tjedan, treba li, pod svaku cijenu, očuvati porodično – obiteljske obroke vikendom i blagdanima? Ako vjerujemo da su odgoj i obrazovanje stup izgradnje sigurnosti, neophodne za odrastanje, odgovor je veliko DA!

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)