ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf 1 441 Kb

          
rujan-listopad

          

NEPOZNANICA – ŽLIJEZDE S UNUTARNJIM LUČENJEM

Učenju o ustroju i načinu djelovanja vlastitoga tijela posvećujemo neprimjereno malo pozornosti. U početku su za to krivi roditelji odnosno razina njihova znanja, zatim je to, na ovu temu, potpuno "otuđen" školski sustav. Slijede prethodnim odgojem i obrazovanjem stečene navike "samoškolovanja", iako je ponuda dobrog štiva za sva moguća područja ljudske znatiželje više nego dostatna.
O povezanosti pojedinih dijelova tijela i "umreženosti" pojedinih djelatnosti još nešto razumijemo kad se radi o živčevlju ("neke žice vode nekakvu struju”), ili kad se radi o krvožilju ("neke cijevi nešto na sve strane raznose"). Kad se krene u područje žlijezda s unutarnjim lučenjem, stvari su složenije, znanje i razumijevanje poprilično su "tanki".
Većina ljudi čula je da su za održavanje razine šećera u krvi zaduženi gušterača i njena izlučevina (hormon) inzulin. Kad se to poremeti, nastaje šećerna bolest, a svatko od nas poznaje barem jednog takvog bolesnika.
Mnogi žitelji (starije generacije) mnogih naših krajeva čuli su za "gušu-gušavost" ili ju čak vidjeli i doznali da je za to odgovorna štitnjača. Neki su čuli (i zapamtili) da je dodavanje joda u kuhinjsku sol dobra zaštita od te bolesti.
Neki su čuli da negdje u grudnom košu postoji "prsna žlijezda", odgovorna za rast i razvoj.
Piscu ovih redaka čini se da tu priča manje-više završava.
Na svu sreću, vlastito (ne)znanje ne vodi u nepovjerenje u zdravstveni sustav. Tamo je uvijek netko tko se posvetio i najmanjem i "najzakučastijem" u našem tijelu.
Područje djelovanja žlijezda s unutarnjim lučenjem možda je više vezano na razvoj tehnologije. Dijagnostički postupci vrlo su složeni, terapijski još složeniji. Dostignute su i mogućnosti potpunog nadomjeska cijele žlijezde.
Tko nije čuo za Janicu Kostelić i Blanku Vlašić?!
Medicinska znanost "ide dalje", i to je dobro!

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)