ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf 1 630 Kb

          
srpanj-kolovoz

          

"PRONATALITETNO PONAŠANJE" – ŠTO JE TO

I ove godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava Svjetski tjedan dojenja, dokazujući da ozbiljno nastavlja promicanje tog prirodnog, životnog postupka, tako "malog", a istovremeno tako "velikog" u podizanju novog "pripadnika ljudske vrste". Da se podsjetimo, SZO je uspješno pružila otpor jednom od brojnih "konzum(er)ističkih napada na prirodno=zdravo ponašanje ljudi (sve radi prodaje viškova kravljeg mlijeka, i to još u prahu). To je bilo prije 25 godina.
Red je podsjetiti se da je 1953. godine tadašnji (tek osnovani) Dom zdravlja Rijeka, među inim aktivnostima osnovao Mliječnu kuhinju kao pripomoć majkama i njihovoj dojenčadi. Bila su to vremena jasne opredijeljenosti prema onome što se kasnije zvalo "primarna zdravstvena zaštita" (i danas se tako zove, ali?). Bilo je to vrijeme primjerenog "prirodnog prirasta" (značajno se više rađalo nego umiralo), pa ipak su djeca (čija je smrtnost drastično pala zahvaljujući razvoju sustava zaštite zdravlja, ali i općeg životnog standarda) bila središte svih napora tadašnjeg "javnog sektora". Ako ove retke čita majka jednog dojenčeta, samo za ilustraciju: dječje pelene izrađivale su se od materijala sličnog gustoj gazi, koristile se višekratno, prale (kuhalo ih se bez deterdženata, "na ruke", strojeva za pranje rublja još nije bilo), sušile, glačale; sve to onoliko puta na dan koliko je bilo potrebno. Biti od tada pa donedavno "ispred" SZO, bio je prirodan izazov naših zdravstvenih djelatnika.
U proteklih pedesetak godina pojavila se "bijela kuga" (pojam koji se koristi kad u nekoj populaciji – naciji broj umrlih premašuje broj rođenih) i ne vidi se njezin prestanak. Tako zvana razvijena društva dokazuju tu svoju razvijenost, među mnogobrojnim "javnim mjerama i postupcima", i onim koji se odnosi na stvaranje preduvjeta za neophodni "prirodni prirast". Ako neka populacija, nacija, društvo "oboli od bijele kuge", time dokazuje da prevencije nije bilo ili da nije bila uspješna. Ako je razvoj poželjan, u takvoj situaciji ("dijagnozi"), nužna je intervencija ("terapija"). Za razliku od "crne kuge", koja "dođe, pokupi danak pa prođe", demografske (demografija je znanost koja se bavi značajkama nekog stanovništva) teorije, s osloncem na standard kao takav, nisu se pokazale pouzdanima. Očekivalo se da će dostignuta razina standarda poticati na rađanje više od dvoje djece po paru (potrebno je 2,2 da bi se održao postojeći broj – bez prirasta), a to se ne događa.
Ovo se štivo ne može baviti "liječenjem bolesnih pojava cijeloga društva", ali se smije i treba baviti zdravstvenim aspektima tih pojava. Koji je put neophodno potaknuti javnost kad je ocjena da "odgovorni predstavnici" ne obavljaju svoj posao. To se može, ali djelomično, i postavljanjem odgovarajućih pitanja:
• Da li naše djevojčice i dječake dostatno i pravovremeno učimo kako da unaprijede i očuvaju svoje reproduktivno zdravlje?
• Da li naše mlade učimo što je to pravovremeno i zdravo roditeljstvo?
• Da li dovoljno široko i pristupačno informiramo naše trudnice o tome što je to zdrava trudnoća?
• Da li smo učinili pristupačnim sve načine manje bolnih ili bezbolnih porođaja?
• Da li su iskorišteni svi oblici javne potpore mladoj rodilji kako da bude uspješna dojilja, ali i, općenito, u drugim novim obvezama?
• Da li je stvarno bilo nužno smanjiti broj zdravstvenih djelatnika koji se bave praćenjem rasta i razvoja naše djece od rođenja do punoljetnost?
• Da li je smanjenje kapaciteta za liječenje bolesne djece trebalo pratiti njihov (sve manji) broj?
• Što je s organiziranim boravcima djece radi unapređenja zdravlja (bilo ih je prije 70 godina)?
Koliko bi još toga trebalo pitati samo radi dokidanja izrazito nestimulirajućih mjera? Gdje su stimulirajuće mjere? Imamo li uopće pronatalitetno (za rađanje potičuće) ponašanje i politiku? Ako je odgovor ne, "dijagnoza" je vrlo zabrinjavajuća, no utješno je da terapije ima!

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)