ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf 1 239 Kb

          
siječanj-veljača

          

BORBA ZA ZDRAVLJE PRAVI JE IZAZOV!

Nije loše povremeno se podsjetiti na osnovne odrednice pojma kojeg zovemo zdravlje. To su:
• unapređenje zdravlja,
• očuvanje zdravlja,
• rano otkrivanje bolesti i drugih poremećaja zdravlja,
• liječenje (s rehabilitacijom).

Prve dvije odrednice često nazivamo “preventivom”. Mali je problem što prevenirati znači spriječiti nastanak bolesti pa je opet osnovni pojam bolest.
Oni koji se bave “komuniciranjem” znaju koliko je važno birati i koristiti prave riječi kad se slažu poruke koje treba prvo razumjeti i potom usvojiti.
Stoga ovom prigodom više o zdravlju, a manje o bolesti. Općenito, vjerovali ili ne, znanje o zdravlju mnogo je skromnije od znanja o pojedinim bolestima. Ta se činjenica odnosi na sve uzraste ali i na sve stupnjeve naobrazbe. Povijesno, znanje o zdravlju stalno se relativno smanjuje napretkom medicine koja je smanjila ili čak dokinula opasnost od mnogih, nekih i smrtonosnih, bolesti.
Svako društvo koje pretendira na vlastitu razvijenost i javnu odgovornost, treba vrlo aktivno podupirati sve mjere i aktivnosti koje će ukupnom žiteljstvu omogućiti što viši stupanj unapređenja i očuvanja zdravlja.
Mjere i aktivnosti mogu se razvrstati na mnogo načina. Ovom je prigodom podjela natuknica po dobi:
• Osobe starije (“treće”) dobi (radi demografske krize i sve veće neosjetljivosti “gospodara” ekonomije) imaju ekonomske poteškoće u primjeni mjera i aktivnosti za koje znaju te stoga trebaju potporu zajednice (osoba srednje dobi). Za svaku pohvalu je, na primjer, nedavno donesena mjera provođenja “sistematskih pregleda” koja, osim unaprjeđenja i očuvanja zdravlja, služi i ranom otkrivanju bolesti i drugih poremećaja zdravlja. Istodobno, nije korektno pružanje otpora (najavljenim) razlikama u zdravstvenom osiguranju: povećanju participacije (veće premije – cijene osiguranja za nositelje većih zdravstvenih rizika – pušenja, uzimanja alkohola, debljine i sl.) te veća participacija (za one koji koriste zdravstvenu zaštitu više od neophodnog).
• Osobe srednje (“druge”) dobi, osim što su odgovorne za vlastito zdravlje, odgovaraju za zdravlje mladih. te djelomično za zdravlje starijih. Mogu i trebaju osigurati što više mjera i aktivnosti kojima unapređuju i čuvaju vlastito zdravlje. Osim odgovornosti za zdravlje kao takvo, radi se i o čuvanju radne sposobnosti – poluge ekonomske sigurnosti cijele zajednice. Odgovorno zdravstveno osiguranje, također, nije kazna već dužnost onih koji su stup te iste zajednice.
• Djeca i mladi - osobe “prve” dobi imaju, po prirodi stvari, najveće mogućnosti u unapređenju i očuvanja zdravlja, no i najveće poteškoće u ostvarenju tih ciljeva. Ovise o spremnosti i odgovornosti, najviše, roditelja i učitelja, a nešto manje baka i djedova. Imaju sigurno najveće spoznajne mogućnosti, znatiželjni su, što je (kažu znalci) dovoljna motivacija. Za sve što je opreka unapređenju i očuvanja zdravlja, za sve negativne navike i za većinu eventualnih zdravstvenih problema nisu krivi samo oni, već i odrasli kojima su povjereni na odgoj, obrazovanje ili drugi oblik skrbi.
Obzirom da je najjače sredstvo unapređenja i očuvanja zdravlja znanje, kojeg ima u obilju, nema nikakvog izgovora što se uskraćuje mladima i što ga odrasli ne koriste.
Možda će jednog dana, u sklopu “Programa demografske obnove” ili nekim drugim povodom, “odgovorni” odrasli shvatiti da “kad već imamo svaki dan sve manje djece, veliki je grijeh uskratiti im znanje”. Ako već ne znamo unaprijediti i očuvati vlastito zdravlje, dužni smo to omogućiti onima koji dolaze - našoj djeci.

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)