ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf 1 561 Kb

          
svibanj-lipanj

          

PRETILOST JE BOLEST!

Ako prihvatimo objašnjenje iz naslova, prestaju svi razlozi za «relativizaciju» problema i tada znamo da, je «vrag odnio šalu» te da je nužno liječenje. Riječ pretilost istoznačnica je riječima debljina ili gojaznost.
Kad ona počinje? Najjednostavnije je, a istovremeno dovoljno precizno za prihvaćanje same pojave i posljedica koje ona nosi, kad vaga pokaže pet ili više kilograma iznad naše visine (izražene u centimetrima umanjeno za 100). Tada je krajnje vrijeme da se posavjetujemo sa svojim liječnikom, a on će precizno odrediti težinu stanja, odnosno bolesti, i savjetovati nam liječenje.
Većina, čak i bolje školovanih ljudi, kad prihvati činjenicu da su «preteški» i posljedično potrebu «prelaska na dijetu», nema svijest da je dijeta ustvari liječenje. Stoga nije dobro kad se o izboru dijete odlučujemo na osnovi «privlačnosti reklame» i prihvatimo pojmove «mode» i «pomodarstva» koji takve «dijete» promiču u javnosti (često njihovi samozvani autori). To je jedan od razloga da su uspjesi, ako se i pojave, prečesto «kratkog daha», problem-bolest se vraća, a bolesnik prečesto «diže ruke» i odustaje od daljih pokušaja.
Što se dogodilo u svijetu, pobliže u našoj Europi, da se o pretilosti tako puno govori? Nažalost, to nije javna zabrinutost za sudbinu samih bolesnika, već «prozaična» činjenica da se radi o ozbiljnom ekonomskom problemu. Pretili troše značajna sredstva zdravstvenog osiguranja jer češće obolijevaju, i od mnogih bolesti (srca i krvožilja, organa za kretanje, na primjer). Jedan je od odgovora (postoje u svijetu, u SAD-u npr.) različita-veća premija zdravstvenog osiguranja ili povećana «participacija» (veće sudjelovanje) u troškovima postupaka u zdravstvenoj zaštiti.
Još uvijek se većina ne slaže, smatra to diskriminacijom, ali se istovremeno ne pita: «Treba li netko drugi snositi troškove mojeg problema, kojemu sam sam pridonio?» Većina teško prihvaća da je do pretilosti došla vlastitim ponašanjem.
Posebno je velik problem kad se pretilost javlja u dječjoj, odnosno mlađoj dobi. Tada je očito odgovornost na odraslima: roditeljima, odgajateljima i svima ostalima koji sudjeluju u nadzoru nad rastom i razvojem mladih.
Kad se govori o mladima, često se zaboravlja na odgovornost obrazovne djelatnosti (predškolskog odgoja i školskog obrazovanja). Uskraćivanje dostupnih znanja mladima da bi razvili sposobnosti samozaštite jednako je «težak grijeh» kao i organiziranje pogrešne prehrane (najčešće posljedica neznanja i neodgovornosti odraslih).
Što je to nepravilna prehrana? I tu postoji previše nadmudrivanja. Definicija je vrlo jednostavna, što ne znači da je pravilnu prehranu uvijek lako postići. Nepravilna je prehrana uzimanje:
• hrane u količinama većima od potrošnje (tijelo za rad - kretanje troši energiju - kalorije; višak se «taloži», pretvara u salo),
• manje od tri obroka na dan (poželjno ih je pet): nikakav ili premalen zajutrak, preobilan ručak, preobilna i/ili «preteška» večera (odnos energetskih količina dobar je ako je to 50% : 30% : 20% dnevnog unosa, počevši od zajutarka),
• premalo sirovog ili samo kuhanog (može i pirjanog), a previše pečenog ili, još gore, prženog, a najgore onog s roštilja,
• previše masnoća - u načelu životinjskih, nepoželjnijih od biljnih (minimum nužan zbog vitamina topivih u mastima),
• suvišnih «začina»: soli (ima je dovoljno u kruhu i povrću) i šećera - slatkiša (saharoza-običan šećer je nepoželjan, fruktoza i glukoza-voćni šećeri i med uvjetno su poželjni),
• suvišnih «aperitiva - otvarača apetita», dodataka – «poboljšavača okusa»,
• umjetnih (zaslađenih) sokova i drugih pića,
• alkohola u cijelosti.
Bitna je odrednica pretilosti činjenica da je ona posljedica stvorenih navika i stoga u pristupu zahtijeva istu ozbiljnost kao i alkoholizam, narkomanija, tabletomanija ili bilo koja druga ovisnost.

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)