ERROR: Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES) NARODNI ZDRAVSTVENI LIST

DOWNLOAD      .pdf 1 675 Kb

          
siječanj-veljača

          


OD NAVIKE DO OVISNOSTI, OD OVISNOSTI DO SMRTI

Mnogo je, na prvi pogled, sasvim različitih oblika ponašanja koji se mogu podvesti pod ponuđeni naslov. Ovaj osvrt nije pokušaj ni cjelovitog niti podrobnog razvrstavanja ili punog objašnjenja. Stoga se, iz praktičnih razloga, može vrlo slično govoriti o pušenju, uzimanju ilegalnih droga, neprimjerenih lijekova ili raznih drugih sredstava s opojnim djelovanjem, alkohola („legalnih“ alkoholnih pića), s jedne strane; s druge, o pretjeranom uzimanju (nezdrave) hrane; s treće, o igranju (nasilnih) kompjutorskih igara; s četvrte, o kockanju. Jedan su od dokaza sličnosti - mehanizmi nastajanja navika pa potom ovisnosti, dok bi drugi mogao biti činjenica da sve ovisnosti negativno utječu na zdravlje (tjelesno i/ili duševno), sve do razvoja bolesti s mogućim preranim smrtnim ishodom.
Sve, ili gotovo sve, počinje isprobavanjem (eksperimentiranjem), sve češćim uzimanjem (korištenjem – bavljenjem), navikom koja će prijeći u ovisnost, a završiti stanjem kojim se najčešće ne može upravljati. Zadovoljavanje nekih od ovisnosti vodi ravno u kriminal, a kriminal maloljetnih ugrožavanje je i socijalne komponente njihovog zdravlja.
Najčešće, sve ovisnosti imaju početak u dječjoj ili adolescentnoj dobi i stoga je neprimjereno, na primjer, „akademski“ se nadmudrivati oko toga da li maloljetnici mogu bolovati od alkoholizma ili je to problem odraslih (najčešće se pojavljuje u razvijenom obliku oko 25. godine života).
Zdravlje mladih prioritetni je zadatak odgovornih – odraslih, a istovremeno je, kao i svaki drugi problem ranjivih skupina (onih koji nisu u stanju sami riješiti svoje probleme ni zadovoljiti svoje potrebe), intersektorski zadatak - zadatak raznih djelatnosti.
Vrlo je lako zaključiti da su roditelji najodgovorniji. Ali, uvijek postoji ali, da li su roditelji dovoljno obrazovani o sprečavanju i/ili ranom otkrivanju bilo koje od navedenih pojava, pitanje je koje prečesto ima negativan odgovor. Moglo bi se (ne bez cinizma) reći: sve piše u „mudrim knjigama“ i/ili (još „turbo“ modernije) sve se može naći na internetu. Bilo bi pametnije organizirati i ponuditi roditeljima (po modelu „obrazovanje uz rad“) obrazovanje za „odgovorno roditeljstvo“, barem za prvih 18 godina te, možda sve teže uloge u vremenima „dobrih namjera na sve strane“.
Drugi je problem u tome koliko su osposobljeni odgovorni za odgoj i obrazovanje djece i mladih, opet u sprečavanju i/ili ranom otkrivanju ovisnosti. Sva istraživanja (koja nisu sama sebi svrha) pokazuju da ta osposobljenost nema prolaznu ocjenu. Za razliku od roditelja, učitelji i odgajatelji, odnosno njihove ustanove ili udruge, nemaju izgovor. Ako javne institucije ne preuzimaju javnu odgovornost za javnozdravstvene probleme, kako se to isto može tražiti od „samoobrazovanih“ roditelja.
Najveću odgovornost za neuspjehe ili nepostojanje mjera za sprečavanje i/ili rano otkrivanje ovisnosti imaju oni koji ne osiguravaju djeci i mladima njihovo obrazovanje, da bi se vlastitim usvojenim znanjem oduprli svim pogibeljima koje im „pruža“ neodgovorni svijet odraslih.
Dokazano je da su djeca i mladi sposobni usvajati mnogo složenija znanja od tih, nužnih za razumijevanje i čuvanje vlastitog zdravlja. Netko bi (opet cinično) mogao reći: gdje su dokazi?
Ovaj osvrt bio bi nepotpun bez kritičkog osvrta na ulogu sustava zdravstvene zaštite. Kad je razvoj primarne zdravstvene zaštite bio u punom zamahu, zdravstvena zaštita djece i mladih bila je apsolutni prioritet, a „bijela kuga“ i „epidemija ovisnosti“ nisu bili ovih razmjera. Danas, kad je demografska slika mračna, a ovisnosti bujaju, zdravlje naše djece i mladih nije nikakav prioritet.
Gdje je optimizam?
Ako je „povratak na staro“ nekakvo rješenje, bolje je od nikakvog rješenja!
Odraslima ne služi na čast, ali čini se da sve više mladih uzima znanje u vlastite ruke, što je vrlo utješno. No djeci, da bi ostala zdrava, i dalje treba ruka vodilja, zar ne?

Odgovorni urednik: dr. Vladimir Smešny

 

 

 

 

 

Access denied for user 'zavod_user'@'localhost' (using password: YES)